| 26 Ekim-6 Kasım Dersi | |
|
+2Melissa Amy Armstrong Pelin V. Karahan 6 posters |
|
Yazar | Mesaj |
---|
pearl as Misafir
| Konu: Geri: 26 Ekim-6 Kasım Dersi Paz Ekim 28 2007, 12:24 | |
| pearl bunun üzerine elini indirdi |
|
| |
Pelin V. Karahan Hogwarts Müdüresi, Hufflepuff Bina Sorumlusu
Mesaj Sayısı : 2358 Yaş : 31 Savaş Tarafın : Tarafsız! Aile : KARAHAN RP Partneri : ~James Compton~ Ruh Halin : Tuttuğu Büyücü Takımı : Kayıt tarihi : 16/09/07
Bilgiler Büyücü Gücü: (100/100) Uçuş Hızı: (100/100)
| Konu: Geri: 26 Ekim-6 Kasım Dersi Paz Ekim 28 2007, 12:25 | |
| "evet lisa doğru yanıt +2 puan ravenclaw"dedi prof. ve pearle dndü "sana soru pearl destanlar kaça ayrılır?ve bunlar nelerdir?" | |
|
| |
pearl as Misafir
| Konu: Geri: 26 Ekim-6 Kasım Dersi Paz Ekim 28 2007, 12:32 | |
| Destanlar ikiye ayrılırprofesör bunlar yapay ve doğal destanlardır y apay destanlar: yazarı belli olan daha yakın zamanda yazılan ve olağanüstü durumlara az yer veren bir destan türü iken doğal destanlar anonim ilkel dönemde yaşanmış olayları konu alan ve sözlü destan türüdür. |
|
| |
Mesaj Sayısı : 2358 Yaş : 31 Savaş Tarafın : Tarafsız! Aile : KARAHAN RP Partneri : ~James Compton~ Ruh Halin : Tuttuğu Büyücü Takımı : Kayıt tarihi : 16/09/07
| Konu: Geri: 26 Ekim-6 Kasım Dersi Paz Ekim 28 2007, 12:37 | |
| "evet pearl doğru cevap huffepuff +3puan"dedi pelin bir süre sonra "neyse yemek molası "dedi ve sınıftan çıktı | |
|
| |
Jiména W. L'moné Bitkibilim Profesörü
Mesaj Sayısı : 3622 Savaş Tarafın : Bilmiyorum XX YARDIM EDİN!! Aile : LiMon XD RP Partneri : WaNted XD Ruh Halin : Tuttuğu Büyücü Takımı : Kayıt tarihi : 01/10/07
Bilgiler Büyücü Gücü: (40/100) Uçuş Hızı: (0/0)
| Konu: Geri: 26 Ekim-6 Kasım Dersi Ptsi Ekim 29 2007, 15:06 | |
| Samara dersin başına yetişememişti bu yüzden şimdi sınıfa erken gelip pearlden aldığı ders notlarını geçirecekti. Arkada boş olduğunu tahmin ettiği bir sıraya oturdu ve notları geçirmeye başladı.İşi bittiğinde hala biraz vakti vardı en iyisi biraz hava almak diye düşünüp sınıftan çıktı. | |
|
| |
| Konu: Geri: 26 Ekim-6 Kasım Dersi Ptsi Ekim 29 2007, 15:22 | |
| "hoşgeldin samara"dedi prof.pelin ve konusunu anlatmaya başladı
"sizlerle ilk olarak türk destanlarını öğreneceğiz.Biliyorsunuz ki türk destanlarını 2 ye ayırmıştık bunlar İslamiytten Önceki ve Sonraki destanlardı.ilk olrk islamiytten önceki destnları işleyeceğiz."
1.SAKALAR DÖNEMİ
A.Alper Er Tunga Destanı B.Şu Destanı
A.ALPER ER TUNGA DESTANI
Yaşamıyla ilgili bilgiler efsanelere dayanan Alp Er Tunga'nın, Türklerin en eski atası Türk'ün soyundan geldiği öne sürülür. Ayrıca, Divânü Lügati't-Türk'te ve Kutadgu Bilig'de, İran destanı Şehname'nin kahramanı Efrasiyab'la aynı kişi olduğu belirtilir. Öldürülmesiyle ilgili Alp Er Tunga Sagasu, Divan ü Lügat it-Türk'ün çeşitli yerlerinde örnek metin olarak verilmiştir.
Moğol tarihçi Cüveyni Uygur Devletinin hükümdarlarının Efrasyap soyundan olduğunu, Mesudî de M.S. 7. yüzyılın başındaki Köktürk hakanının "Efrasyab" soyundan olduğunu yazmaktadır.
Alp Er Tunga Destanı 'na bir örnek
Alper Tunga öldü mü? Isız acun kaldı mı Ödlek öcünü aldı mı şimdi yürek yırtılır Ödlek yarağ közetti Ogrı tuzak uzattı Beğler beğin azıttı Kaçsa kalı kurtulur Öğreyüki mundağ ok Munda adın tizdağ ok Atsa acun uğrap ok Tağlar başı kertilür Begler atın argurup Kagdu anı turgurup Mengzi yüzü sargarup Körküm anğar türtülür Ulşıp eren börleyü Yırtıp yaka urlayu Sıkrıp üni yurlayu Sıgtap közü örtülür Könglüm için örtedi Yitmiş yaşığ kartadı Keçmiş özüğ irtedi Tün kün keçüp irtelür Ödlek arıg kevredi Yunçığ yavuz tovradı Erdem yeme sevredi Ajun begi çertilür Ödlek kamug köfredi Erdem arıg sevredi Yunçığ yavuz tovradı Erdem begi çertilür Bilge bögü yunçıdı Ajun anı yançıdı Erdem eti tınçıdı Yerke tegip sürtülür
B.ŞU DESTANI
Şu destanı, M.Ö. 330-M.Ö. 327 yıllarındaki olaylarla bağlantılı olan eski bir Türk destanıdır.
Bu tarihlerde Makedonyalı İskender, İran'ı ve Türkistan'ı istilâ etmişti. Bu dönemde Saka hükümdarının adı Şu idi. Bu Destan Türklerin İskender'le mücadelelerini ve geriye çekilmeleri anlatılmaktadır. Doğuya çekilmeyen 22 ailenin Türkmen adıyla anılmaları ile ilgili sebeb açıklayıcı bir efsane de bu destan içinde yer almaktadır.
Destan hakkında
Destanda Makedonyalı İskender'in, İran üzerinden Asya'ya doğru yürürken yapılan savaşları ve bu savaşların Türklerle ilgili bölümü anlatılmaktadır. Türk boylarının oluşumu, Türklerin şehir hayatı, aynı zamanda milletini geçici bir işgalden mümkün olduğu kadar can ve mal kaybına uğratmadan kurtarmak için düşünen bir Hakanın kaygıları da anlatılan destanın en büyük özelliği, daha sonraki gelişecek olan ana fiziği ve süslemeleri önceden işlemesidir.
"evet sorusu olan var mı" dedi prof. yorgun bir şekilde | |
|
| |
Mesaj Sayısı : 3622 Savaş Tarafın : Bilmiyorum XX YARDIM EDİN!! Aile : LiMon XD RP Partneri : WaNted XD Ruh Halin : Tuttuğu Büyücü Takımı : Kayıt tarihi : 01/10/07
| Konu: Geri: 26 Ekim-6 Kasım Dersi Ptsi Ekim 29 2007, 15:28 | |
| Samara yok manasında başını salladı . Amma uzunmuş diye düşündü ve kitabın kenarına notlar aldı. | |
|
| |
| Konu: Geri: 26 Ekim-6 Kasım Dersi Ptsi Ekim 29 2007, 15:53 | |
| "evet madem sizin sorunuz yok ben size sorular sorucam "dedi prof.pelin gülerek..samraya baktı ve "evet samara ilk sorum sana"dedi .
"Sakalar dönemindeki destanlar kaça ayrılırmış ve bunlar nelermiş,kısaca onları anlat" | |
|
| |
| Konu: Geri: 26 Ekim-6 Kasım Dersi Ptsi Ekim 29 2007, 15:57 | |
| Samara "Alper Er Tunga Destanı ve Şu Destanı "dedi " Alp Er Tunga destanı alp er tunga öldükten sonra duyulan hüznü dile getirir. Öyle cömert,adaletli ve iylik sever biriymiş ki o öldükten sonra adeta dünyanın bozulduğu anlatılıyor" dedi ve ekledi "Şu Destanında ise Destanda Makedonyalı İskender'in, İran üzerinden Asya'ya doğru yürürken yapılan savaşları ve bu savaşların Türklerle ilgili bölümü anlatılmaktadır. Türk boylarının oluşumu, Türklerin şehir hayatı, aynı zamanda milletini geçici bir işgalden mümkün olduğu kadar can ve mal kaybına uğratmadan kurtarmak için düşünen bir Hakanın kaygıları da anlatılan destanın en büyük özelliği, daha sonraki gelişecek olan ana fiziği ve süslemeleri önceden işlemesidir." dedi nefes nefese | |
|
| |
| Konu: Geri: 26 Ekim-6 Kasım Dersi Ptsi Ekim 29 2007, 16:01 | |
| "evet smaara süpersin slytherin +4 puan"dedi prof.pelin | |
|
| |
| Konu: Geri: 26 Ekim-6 Kasım Dersi Ptsi Ekim 29 2007, 16:03 | |
| samara gülümsedi ve dersi dinlemeye devam etti | |
|
| |
| Konu: Geri: 26 Ekim-6 Kasım Dersi Ptsi Ekim 29 2007, 16:06 | |
| "şimdilik size biraz tenefüs molası"dedi prof.pelin ve dışarı çıktı | |
|
| |
| Konu: Geri: 26 Ekim-6 Kasım Dersi Salı Ekim 30 2007, 21:10 | |
| Prof.Pelin Karahan içeri girdi ve "merhaba "dedi ve hemen ardından yeni konuya geçti
2.HUN DÖNEMİ
A.Oğuz Kağan Destanı B.Atilla Destanı
A.OĞUZ KAĞAN DESTANI
Oğuz Kağan Destanı Türk destanlarından, Hun-Oğuz destanları grubundandır. Oğuz Kağan Destanı'nın beş ayrı yazması vardır. Çağatayca, Farsça ve Uygurca yazmalardaki Oğuz Kağan Destanı; Oğuz boyları, Türk dili, edebiyatı, folkloru, târihi ve kültürü hakkında bilgi verir.
Bu destan günümüz Türkçe'sine Reşid Rahmeti Arat tarafından çevrilerek, 1936'da yayınlanmıştır. Daha sonra 1970 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'nın 1000 Temel Eser dizisine Muharrem Ergin'in açıklayıcı önsözü ile, Uygurca metin de eklenerek tekrar yayınlanmıştır.
"Atilla desntanını şimdilik geçiyorum öğrenmeyeceiz"dedi prof. | |
|
| |
| Konu: Geri: 26 Ekim-6 Kasım Dersi Çarş. Ekim 31 2007, 21:05 | |
| prof.pelin bir süre bekledi ve "pearl sana bir soru Hun Dönemi kaça ayrılır bunlar nelerdir?Ve bunlardan biraz bahset anlattığım kadarını"dedi | |
|
| |
| Konu: Geri: 26 Ekim-6 Kasım Dersi Çarş. Ekim 31 2007, 21:06 | |
| samara ne olabilir diye düşünmeye başladı sıra birazdan ona gelecek gibi duruyordu | |
|
| |
pearl as Misafir
| Konu: Geri: 26 Ekim-6 Kasım Dersi Çarş. Ekim 31 2007, 21:14 | |
| hun dönemi 2 ye ayrılır profesör oğuz kaan destanı ve atilla destanı oğuz kaan destanı:türk destanlarından hun oğuz destanları grubundandır. oğuz Kağan Destan'nın beş ayrı yazması vardır. çağatayca farsça ve uygurca yazmalardaki oğuz kaan destanı oğuz boyları türk dili edebiyatı folkloru târihi ve kültürü hakkında bilgi verirb u destan günümüz türkçesine reşid rahmeti arat tarafından çevrilerek 1936da yayınlanmıştır daha sonra 1970 yılında milli eğitim bakanlığ'nın 1000 temel eser dizisine muharrem ergi'in açıklayıcı önsözü ile uygurca metin de eklenerek tekrar yayınlanmıştır atilla destanınıda anlatmamıştınız profesör dedi pearl |
|
| |
| Konu: Geri: 26 Ekim-6 Kasım Dersi Çarş. Ekim 31 2007, 21:16 | |
| "evet anladıım canım çünkü bilmenize gerek yok aferin hufflepuff +5 puan"dedi ve samaraya baktı "evet samara sanada bir soru Oğuz Kağan Destanı kim tarafından türkçeye çevrilmiştir ve ne zaman yayınlanmıştır?"dedi | |
|
| |
| Konu: Geri: 26 Ekim-6 Kasım Dersi Çarş. Ekim 31 2007, 21:18 | |
| samara"Reşid Rahmeti Arat tarafından çevrilerek, 1936'da yayınlanmıştır"dedi | |
|
| |
pearl as Misafir
| Konu: Geri: 26 Ekim-6 Kasım Dersi Çarş. Ekim 31 2007, 21:28 | |
| oğuz kağan destanı oğuz boyları türk dili edebiyatı folkloru târihi ve kültürü hakkında bilgi verir profesör dedi pearl |
|
| |
| Konu: Geri: 26 Ekim-6 Kasım Dersi Çarş. Ekim 31 2007, 21:28 | |
| "evet samara binana +3 ppuan"deid prof.pelin ve yerine oturdu "evet sizlere bir soru daha oğuz kağan destanı neler hakkında bilgi veriri"dedi
rp out:yanlışlıkla krdşmnkndn yamzışım ehehe | |
|
| |
| Konu: Geri: 26 Ekim-6 Kasım Dersi Çarş. Ekim 31 2007, 21:30 | |
| "evet pearl sorumu doğru yanıtladın bu yüzden hufflepuff + 2 puan kazandı"ded prof.pelin ve "bugünlük dersimiz bitmiştir herkese iyi günler "diyerek oradan ayrıldı | |
|
| |
pearl as Misafir
| Konu: Geri: 26 Ekim-6 Kasım Dersi Çarş. Ekim 31 2007, 21:31 | |
| pearl not alıp sınıftan ayrıldı |
|
| |
| Konu: Geri: 26 Ekim-6 Kasım Dersi C.tesi Kas. 03 2007, 11:42 | |
| prof.pelin sınıfa girdi ve yerine oturdu "evet bana sormak istediğiniz birşey var mı"diye sordu | |
|
| |
| Konu: Geri: 26 Ekim-6 Kasım Dersi C.tesi Kas. 03 2007, 21:13 | |
| "madem sizin sorunuz yok o zaman ben geçen dersten birkaç soru sourıyım"dedi pelin ve ayağa kalktı yavaşça yürüdü "evet geçen derste hun dönemini öğrendik hun döneminde kaç tane destan vardı ve bunlar neydi"dedi pelin | |
|
| |
| Konu: Geri: 26 Ekim-6 Kasım Dersi C.tesi Kas. 03 2007, 21:22 | |
| Samara elini kaldırdı bu soruyu rahatlıkla cevaplayabilirdi | |
|
| |
| 26 Ekim-6 Kasım Dersi | |
|